Wednesday, November 18, 2009

Dato Nadzmi & HICOM Alumni

Morning - Had breakfast with Hj Nisbar (x-PHN, x-MTB, now attached to HICOM Chevrolet). Berbual, borak kosong. Asked him for some updates on Dato' Nadzmi (Salleh) - DNS - Chairman, Proton Holdings Berhad (Hj visited Dato' days before).

(note: DNS suffered a mild stroke in India. Had flown back to Malaysia and transferred to a private hospital here)
Last sekali jumpa Dato' Nadzmi in person during HICOM Alumni Hi-Tea.
(note: HICOM Alumni is a group of x - officers/staff/kakitangan HICOM yang rapat dan terbabit secara langsung membina/bangunkan HICOM Holdings Berhad & Kumpulan di bawahnya termasuk Proton, EON, MTB, HICOM Petro-Pipes dan berpuluh lagi anak syarikat hingga mampu jana cash-cow RM1 billion dengan nilai sesaham HICOM waktu itu cecah RM8 (dulu la, la ni tak cecah...))
Share sikit gambo during HICOM Alumni Hi-Tea
Ong Beng Kong (right)

Ni gambo Dato' Nadzmi with his smiling face. Orangnya baik, peramah dan mudah tersenyum SAMA seperti orang di kiri/kanan/depan Dato'. Di kanan - Jamil (dulu orang kuat Alam Flora). Kiri adalah Hj Nisbar.

My former boss Engineering Division Head, Mr Matthew Phung (second from right) - my first task under him was to help him shutting down HICOM Freightmate's operation.

ha ha ha ZRY pun ader...

Chandra Kumari (diri) with Puan Sri (wife to the late Chairman - Tan Sri Jamil Jan)

Kiri sekali Datuk Saufi x-MD HICOM with Zam dan kanan sekali Aziz
Munusamy (centre - dulu jaga duit) & Hj Makmon (blue shirt).
Azman Ahmad, Kamarul Azman, Musa Dahlan & Azhar
Nur Balkish Hood, Wan Rohani, Kak An & Zamara (IT)
Bosses - i used to work with. Yang berjanggut tu Haji Rahim. Pakar dalam bidangnya - Engineering. Was in his team for Offshore Patrol Vessels (OPV) Project, Wafer Fabrication Project, Alloy Casting Project & Johnson Matthey HICOM (Catalytic Converter Project)

Lady in pink - Rozimah


Hj Harun, Jayaratnam, Foo Chee Tiew & Munusamy. Mr. Jayaratnam was previously MD of HICOM Petro-Pipes (HPP). My final job before leaving DRB-HICOM was (in his team) to close HPP's operation (save the company from bleeding further)
Narzita, Latifah, Ratna Juita, Fadilah
Hisham Taha & Balkish (dua orang my batch (HICOM intake masa tu) - semua dah tak de kat situ...)
---
OK, Khas kepada Dato' Nadzmi, banyakkan bersabar dan berdoa. Kami doakan semoga Dato' cepat sihat/sembuh sepenuhnya.

19 comments:

azizah said...

Taj,
Salam. Kenapa i tak tau ada HICOM Alumni ni? Seronok dpt jumpa kawan-kawan lama kan?

Kalau ada gathering lagi pls inform me ok.

Anonymous said...

tajudin, hicom alumni or hicom pioneer?

WanAni - One And Only said...

Alumni ni dah lama kita organized, masa I kat keje sana lg...all ksrh members were invited, unless you ada hal lain kut, even datuk hj saufi pun datang dari Janda Baik lagi...

tajudin said...

Zah, nanti PR atau S/U ambil perhatian kot...

Anon, dua-dua pun boleh.

WR, boleh le pergi janda baik nanti...

wanani59@gmail.com said...

Taj,
Alumni ni dulu inisiatif drpd Dato' Abdullah Hasbi. Yg bekerja keras utk mencari dan mendapatkan address semua orang yg dah tiada di HICOM Holdings(HHB)masa tu ialah Anne & En Aziz Ibrahim(HICOM Diecastings) dan saya dan Safeeyah Baba yg merealisasikan utk semua KSRH members yg masih bekerja masa tu cum HHB staff dpt turut serta. Tp ada juga yg tidak dapat hadir atas sebab2 yg tidak dapat dielakkan. Kami juga berjaya mendapatkan diskaun di Holiday Inn Glenmarie dgn kerjasama Mr Yit Chow Chin. InsyaAllah, lepas ni kita buat kat Janda Baik, hehehhe...
Untuk Dato' Nadzmi, kami doakan semoga cepat sembuh, Amin!

Anonymous said...

Taj,
So touching to be part of the alumni..harap in future kita boleh gather2 lagi.

Wishing all the best for kawan2 semua.

Narzita.

Anonymous said...

Taj,
Salam. Harap dapat bersama lain kali.
InsyaAllah.

Wassalam,
Kak Yam (Mariyam Asiah)

tajudin said...

Narzita - gather-gather (he he he) ni tagline PR ni...

tajudin said...

Kak Yam - Insya Allah.

WR - elok jugak konvoi/reunion di Janda Baik --- rumah Datuk Saufi la jawabnya...

WanAni - One And Only said...

Taj,
Kali ni apa kata u pulak organize, mana2 pun ok, ni cuti sekolah elok la...

Anonymous said...

Taj, Kak Yam setuju dengan cadangan Wan Ani tu.

Anonymous said...

Salam kengkawan semua....

Gathering kita ni dah long overdue kan. Didoakan agar dapat dijayakan nanti.

p/s dah lama tak de update pasal orang2 lama ni selain citer2 bila berjumpa di majlis2 perkahwinan anak2.

Salam : ZRY

thnx din for the photos.

tajudin said...

Kak Yam & ZRY, bab arrange reunion ni, Wan Rohani memang paling cekap...tidak menghampakan, percaya la...

WanAni - One And Only said...

Apa kata kita pakat ramai2 p visit dato' Nadzmi, mungkin Taj boleh get an opinion from Nisbar?

Skrg musim tengkujuh Taj, jalan ke Janda Baik tu a bit risk la...

tajudin said...

wr, memang ada baiknya jangan pi cari janda baik musim tengkujuh ni...

En. Wong said...

Salam sejahtera. Nama saudara Clarence Wong. Saudara kini memegang jawatan President Kelab Kejuruteraan Kimia University Malaya. Jabatan Kejuruteraan saudara kini sedang mengemas kini rekod-rekod alumni dari tahun 1975 hingga 2006. Dalam proses pencarian Encik Safeeyah Baba, saudara telah menemui laman web ini. Di sini saudara ingin bertanya, adakah sesiapa-siapa tuan-tuan disini yang mengetahui e-mail atau nombor telepone Encik Safeeyah Baba. Diharap dapat membantu saudara disini. Terima kasih banyak banyak ye.

tajudin said...

Clarence Wong - please email your HP/email to me tajudinms@gmail.com so that i can fwd to Safeeyah. Thank you

En. Wong said...

Thanks Mr. Tajudin. I've e-mailed you my contacts.

Free Games Online said...

Friv1000.link update new-best free games online from internet. Here you can find game: Action game, Racing game, Girls game, Shooting games, Puzzle game ..and more. Visit and play funny games at Friv 1000