Friday, December 18, 2009

13 Tahun Bercinta --- (sajak)

13 Tahun Bercinta (sempena Maal Hijrah)

Bukankah
Cinta itu rela
Dan tidak pula ianya dipaksa
Apalagi dibiar sepi dan mati

13 tahun bercinta
Masih begitu jua
Tiada kata putus
Masih tiada titik noktahnya

13 tahun bercinta
Manis dan indah harganya
Bila hidup bersama
Tersungkur jua 13 bulan cuma
Tuduh menuduh
Mengata hidup bagai di neraka

13 tahun mencari cinta
Yang teruna pun akhirnya berjumpa dara
Yang duda pun kamaruk jua
Yang janda pun bertemu jodohnya

Itu mereka
Dan kita?
Bukankah
Cinta itu rela
Tiada dipaksa-paksa

Maka

13 tahun mencari cinta
Pun
Masih tidak mengenali
Siapa itu Tuhan

Pencipta sekalian alam

-tajmosa-
(Maal Hijrah, Jumaat, 1 Muharam 1431H @ 18 Disember 2009)

8 comments:

Tirana said...

Saya bercinta tak tak sampai 13 tahun..cuma 5 tahun tapi at last tak kawin juga dengan dia..dengan suami saya pula...bercinta lepas kawin..hehehe

rda hot said...

bercinta lama lama pun tak sure boleh kahwin ke tak.

Anonymous said...

sekali baca mcam paham sajak ni, tapi tapi rasanya ada maksud mendalam yang mungkin saya tak dpat paham, mcam terawang-awang saja baca sajak ni )-

aaapit said...

CikUdin..sy "tersangat" suka "Cinta" yg sekarang nih..

tak sama...tak serupa...langsung berlainan...

i feel good.....hahahahaha

tajudin said...

Tirana - point di sini, lama bercinta tak mesti jamin ke pelamin...

tajudin said...

RDA - betui, betui...tapi tak bercinta alih alih dah (ter)kawin pun, risau jugak orang...

tajudin said...

ANON - kalau ada masa, bacalah banyak kali...boleh faham kot nanti...sajak biasanya macam tu la...

tajudin said...

AAAPIT - perkahwinan itu memang berbaloi-baloi. kahwin itu ubat segala penyakit mental...!!!