Sunday, June 21, 2009

...you are TRULY Muarian when...

(orang Muo, Muar & Muarian, those used to stay @ not-too-short stint in Muar --- ada orang suruh blog ciri-ciri/karakter/perangai orang Muar, so below are the findings - ikut citarasa/pendapat/opinion aku semata-mata...jangan marah yeop...)
=
=
And, you are truly Muarian when you...
0...end almost your sentences with the word "ek" --->i.e. bila last sekali aku jumpa ko, ek?
1...speak fluently with all ”ar/au” changed to ”o” or ”or” i.e -- apa kabo? ada telo ulo kat luo pago. Kalo ko tak sabo alamat ko lapo...
2...know the warung sells the best mee bandung Muar in the world
3...know what is and how to eat mee siput
4...know what to respond – bila orang kata – woii, nak belanje ke?
5...know what is nasi ambang and tak terkejut kalau baru jamah segenggam dua orang dah suruh stop..
6...were asked for direction and replied -- Ko jalan tegak je, jangan belok-belok.
7...know the tallest building in Muar
8...know what to respond when being asked – kabare? Atau - wes mangan?
9...know the exact location of Kapal Si Tenggang Derhaka
10...anda tahu di mana High School Muar, Dewan Jubli Intan dan Toko Buku Manap
11...your favourite kopi is Kopi 434. And, hardcore for asam pedas too
12...can have all types of satay for breakfast, brunch, lunch, hi-ea, dinner and supper (perut/babat/daging/ayam/lidah ec), anytime, anywhere
13...said all Johor MBs must come from Muar.
14...know -- the only 8-hole golf course is in Tanjung Muar..
15...never bother – oh, kenapa kain kat Tangkak murah-murah!
16...no interest to take Sungai Muar boat cruise ride
17...(semua pelajar lelaki) suka Sekolah SAB Muar.
18...know the best school in Malaysia/Johor is located @ Tanjung Agas.
19...beri salam dan bersalaman dengan semua orang yang tengah minum di warung...(sopan sungguh bro...)
20...(Muslim) lelakinya boleh main kompang/menganyam ketupat dan perempuannya sudah khatam Al-Quran masa sekolah rendah
21...call people you meet at pasar Muar – CIKGU -- contoh -- Cikgu, ikan kembung berapa sekilo! Cikgu tak menoreh hari ni? Bila Cikgu balik haji?
22...know where to get pau kupang & ABC with telur puyuh inside.
23...avoid using Sungai Mati trunk road during second/third Hari Raya
24...know MP for Pagoh (dari aku kecik sampai dah besor masih orang yang sama...)
25...ohhh!!! you can see many high TV antenna (at shops/houses rooftop) -- especially for Chinese – nak tengok Singapore TV channel... tinggi tiang sampai 4-5 tingkat wooo...
26...still vote for dacing even the calon just a songkok (dulu dulu la... sekarang ni tak jadik dah...)
27...mesti boleh jawab gambo bawah ni kat mana?
...(indeed) i am truly Muarian!!!

21 comments:

the deint said...

i am half MUARIAN!!!

and ade skali tu my cousin from KL terkejut tgk antena tgi hahahaha

btw,samura sekarang da masok LEDANG plakk

c.i.k.a.m.i.e.a said...

salam..
nak tnya nie... setuju x sms Muar tukO jd sms Ledang????
jawapan terbaik...
TAK NAK!!!!!
buruk tol bunyinyer.. huhuhu
saya batch 24...
abg batch bape??
p/s:Windu time sekolah dulu.. Padahal baru 2 tahun tinggal sekolah...

Mr.RHishaM said...

aku stuju tang antenna jadik ikon pada bando Muo.

nasi ambang kawan tak pernah kena masa duk Muo, masa dok Jay Bee baru kawan tau apa itu nasik ambang, Amik sejemput makan, then balance tapau wat balik umah.

Durian kena sumpah tu kat ner Bro. Kawan tak perasan pulak dulu ada durian kena sumpah.

p/s: abang ni batch pertama ni. Otai ni dik.

the deint said...

emmm saya tgu mr.tajudin post pasal bulan rejab.saya dah buat,tp so simple.mr.tajudin kalau wat post mesti lg bnyk info haha i'm waiting :D

selamat bulan rejab!

tajudin said...

the deint - antena tinggi tu boleh buat umpan/letak sarang burung...

tajudin said...

cikamiea,batch pioneer, nak kata batch 1 marah pulak nanti budak TEOFL...

tajudin said...

sham, kalau melaka bandaraya bersejarah, muo kira bandar antena la ye..

tajudin said...

the deint, rejab? ye ye tengah nak buat program rejab kat masjid...

tajudin said...

sham, betul ke ko tak tau gambar durian tu kat maner?

peh, kes ajaib tu...

amy said...

buat biz antena kat muar untung rasanya ni ):

tajudin said...

amy, cuba la...mana tau untung...

aaapit said...

Cikudin..sy score 19/27..bleh jadik muarian ka?ka remain jaa "penangian"..hehehehehe

Anonymous said...

DAH LAMA SANGAT TAK KE MUAR. Gambar durian tu bukan dpn jambatn Muar rasanya. Dulu ada "tugu" durian besar dpn jambatn, masih ada lagi ke @ dah lenyap?

aj said...

TST..heh..memang sume aku tau la list ko tu..tepat dan betul..

DeePo said...

he he he......patutlah kawan saya org johor tu suka betul end kan ayat belakang dia...''ek''....tapi mmg dia org muar pun...

tajudin said...

aaapit, kira orang muo la tu...

(kat mana yang kantol, tak leh jawab tu...)

tajudin said...

anon, betul gambar durian tu bukan di jambatan.

kalau macam tu bunyinya, memang dah jatuh wajib kena pergi muar semula...

tajudin said...

aj, ha ha ha ni orang muar ke atau kahwin dengan orang muar?

tajudin said...

DeePo, by now you may try put the word "ek" kat hujung ayat he he he...

muor76 said...

durian beso tu asalnyer kat trepik light kat jambatan... dedulu selekoh situ bebudak moto panggil durian corner... kengdian durian tu dipindahkan ke tanjung... trepik light kat jambatan tu dulu roundabout

tajudin said...

Muar76, ya ya betol tu, dulu kat jambatan diaorang relocate la kot, tapi tak pasti the same buah ke atau diaorang buat buah baru...