Monday, September 1, 2008

Ramadhan (4) -- lepasi hari pertama

(Hanis, Hanif & Hanaa) - First day OK
Ramadhan 4
.
6pm -- Took Hanif to Pasar (Bazar) Ramadhan Subang Jaya (SS18, same road to JM Bariani Subang Jaya - the best Muar Bariani in Subang Jaya)


Orang terlalu ramai, al-maklumlah, first day -- ibarat kuih ada satu, yang nak beli 3 orang. Hanif nampak frust -- takut dia tak dapat beli apa-apa.

akhirnya kami beli ni je la -- kueh tiow -- buat tokok tokok -- pasal orang pun tak ramai -- boleh ambik gambo lagi youuu
Nasi Ayam Kak Laily ni pun sedap jugak -- tapi kat rumah pun dah masak ayam herba organik untuk berbuka puasa 1st Ramadhan. Cukup lah..


Hanaa (7-y-o) -- her firsttime full fasting day today -- couldn't move much esp. after 6 pm -- we asked her not to fast (but she insisted to proceed) -- asyik kira jarum jam je... tu gambo dia tengah terbongkang taken 30 minutes b4 Maghrib. her class teacher distributed a checklist -- carta Ramadhan to all (pic below - contribution by Halagel). so, it guides Hanaa on her daily duties during Ramadhan (bagus jugak tu)
8.30 pm -- Isya'/Tarawih -- Masjid Saidina Abu Bakar SS19 -- jamaah 800-1,000
9.30 pm -- Break after 8-rakaat Tarawih for 10-minute Tazkirah -- jamaah 500
9.40 pm -- Continue 12-rakaat Tarawih -- jamaah 300
10.20pm -- Perform 3-rakaat Witir & Tahlil -- jamaah 200
10.30pm -- Moreh/Tadarus

4 comments:

the deint said...

hehehehe.....lawak la tgk hanaa
same la dgn my lil bro..
em...bazar was so full yesterday
tapi nak g gak coz ari ni balik hostel!
kat hostel ada bazar kecil-kecilan jek by cegu!

tajudin said...

ha ha ha lawak tu, kat hostel pun ada bazar ramadhan? banyaknya duit.

komengshark said...

asalamualaikum din

selamat berpuasa
tanya sikit kalau hari2 biasa kak laily nasi ayam bukak kedai kat belah mana.kalau rajin bagilah map sekali.

wslm

tajudin said...

waalaikummusalam bro komengshark

sama-sama puasa.

nanti kalau kawan pi lagi ke bazar ramadhan tu, kawan tanya.