Sunday, February 1, 2009

Kedai Kopi @ Stesen Keretapi Kluang Johor

Saya suka breakfast dan minum petang (mengeteh) di Kopitiam Stesen Keretapi Kluang. Kalau kebetulan saya ke Kluang, Johor, memang itulah tempat yang masuk dalam senarai "wajib pergi" . Saya meremaja bersama dengan bandar Kluang. Ada kakak & keluarga anak-anak buah Amira, Shafiq, Arif, Shahira & Nadirah yang duduk sana di samping ramai sepupu-sepapat, sedara dan rakan/sahabat seperjuangan yang bermastautin di sana.
.
So, bila Mingguan Utusan cerita/komen Stesen Keretapi Kluang hari ini (lihat/baca SINI) segera saya mengimbau kenangan di situ. Yang segera saya teringat ialah ketika kami ramai-ramai (seluruh budak Johor yang dapat masuk Maktab Tentera DiRaja @ Royal Military College -- MTD/RMC, Sungai Besi) naik tren dari Johor ke KL awal 80-an dulu. Kami dikumpul di Kem Melayu Kluang, naik tren malam, tiba KL sejurus Subuh disambut dengan trak askar/tentera dan dibawa terus ke MTD.
.
(nak habaq skit, masa di Kem Kluang -- pemeriksaan akhir body check -- jumpa doktor sorang-sorang, kena londeh semua seluaq, dan doktor tu suruh batuk berdehem, berdehem kuat-kuat! (dia jerit!!!), kita pun ikut je la...ha ha ha sampai sekarang ingat tu...apa la tujuannya ye???)
.
Tiba KL, teringat lagu menyambut kami melalui corong-corong Stesen Keretapi KL Subuh itu ialah lagu Alleycats -- Senyumlah Kuala Lumpur --- Kuala Lumpur, Senyumanmu, Di pagi Ini, Sungguh Bererti bla bla bla...klik SINI untuk dengar lagu tu...

Untuk yang tak pernah mai Stesen Keretapi Kluang yang unik tu, yang sedap untuk dilakukan ketika lepak di Kedai Kopi Stesen Keretapi Kluang ialah:

1. Duduk tengok keretapi lalu-lalang Singapore-JB-Kluang-Gemas-KL-Butterworth-Padang Besar.

2. Order secawan kopi (nanti tambah lagi) & roti bakar (roti bakarnya guna roti burger bulat), telur separuh masak, kalau nak makan nasi lemak bungkus pun ada...benda ni lah yang unik dan menjadi kegilaan orang seluruh Malaysia yang datang sini..

3. Buat sajak pasal keretapi, pasal Kluang, pasal zaman Jepun atau pasal Kluang Man memang sesuai betul...

4. Boleh beli kopi serbuk atau kaya di Kedai Kopi itu

5. O ye..jangan order roti bakar atau kopi bungkus bawak balik (jangan tapau)... bila tiba rumah dah tak sedap, kurang umphhh...kalau orang rumah nak makan, angkat sekali depa pi kedai tu...

Satu lagi den nak posan, ingat, kedai tu bukak setiap hari pagi sampai petang (tutup hari Khamis, kalau tak silap). Selalunya orang Q nak dapat meja/kerusi kecuali you all pi Stesen tu dengan abang ipar den -- ada special buka meja lain punya...

4 comments:

Anonymous said...

Kak Ram ingat lagu tu. Kenangan yg terindah. Klau ada masa nk juga ke Kluang rasa kopi Stesen Kluang ori

Kak Ram

tajudin said...

Kak Ram,

Ya pergilah ke Kluang, setakat minum Kopi Kluang kat KL, tak jadi syarat sahnya...

yensetapak said...

din, bila lagi nak ke kluang

tajudin said...

ada masa, InsyaAllah, tiba la kita