Friday, August 1, 2008

Do You Know How To Eat Mee Siput...?

Mee Siput?
.
Apakebende tu Taj? Nengok pun idak. Nama pun tak pernah dengo, apalagi nak makan...
.
oo ente tak fernah makan itu mee sifut ya...baiklah...meh kawan habaq..

.

Mee siput is orang Muo (Muar) punya official favourite snack (makanan ruji he he he..). Reganya idak le mahal - sekilo RM5 lebih kurang (lebih kurang..lupa dah). Mee siput diperbuat dari mee (kuning??) yang disiputkan dan dijemur. Ianya keras. Lepaih beli kat kedai/kilang, balik rumah kena le goreng - deep fry - macam goreng nugget tu -- goreng sat je dan jangan buat macam goreng burger pulak!

.

How to eat Mee siput? Mee siput can be served just like that (kids) or you can eat (adults) with sambal tumis ikan bilis/bawang, letak kat belah atas Mee siput tu (rujuk gambo). Lepas tu ambik Mee siput yang dah bersambal tu bawa ke mulut....dan apa lagi -- ngap lerr (takkan itu pun tak tau..)

.

Eat Mee siput every time you feel you want to - for breakfast, for lunch, hi-tea, supper or even sahur! And the quantity is up to you, no limit. I can eat up to 4 mee siput sekali hadap - kena pulak ada kopi 'O' panas dan sambal kawkaw punya --- peh, jangan cerita lerr.

.




.
Oleh kerana orang Muo secara naturalnya pantas bangat makan Mee Siput -- pagi Mee Siput petang Mee Siput malam Mee siput (di kantor jugak makan Mee siput!) -- maka Mee siput yang diproduksi oleh pabrik pengeluaran (kilang) di Muar enggak bisa tampung demand penduduk Muar gitu -- maka ianya tidak kedapatan terjual di luar wilayah Muar, kira-kiranya tidak bisa tembusi (diekspor) ke Jepun atau Eropah gitu. Jadinya, siapa yang kepingin Mee Siput kompulsori membelinya di Muar (ya, kami sekeluarga pun membeli borong di Muar..) Oleh sebab yang demikian itu, makanya, yang tau makan Mee siput (selain orang Muar tulen) ialah orang yang berkahwin dengan orang Muar, berketurunan/sedara/bau bacang dengan orang Muar atau pernah menetap tinggal/belajar di Muar.
.
.
.
begitulah kira-kiranya. dan sempena hari pertama bulan Ogos ini diucapkan selamat menyambut Bulan Kemerdekaan.








5 comments:

yensetapak said...

sambut merdeka dengan makan mee siput ke?

Anonymous said...

din,...haha terkonang la pulak mi siput pakcik drebar yang dijual lps prep malam ituu..
tapi,u can find la mi siput kat kl nih.cuma make sure u jemur bebetul sblm digoreng.baru sodap!

tajudin said...

> itu cadangan yang baik..

>> mee siput di KL? SOP dia betul tak dengan std. Muo?

apit said...

apsai sy tak penah mkn mee siput nih cikudin..mak tak penah buat pun..ingatkan mee sanggui..belah utara femes dgn mee sanggui..

tajudin said...

mee siput ni memang tak de mak yang buat... semua main beli dari kedai/kilang.

nak makan mai datang rumah...