Thursday, August 21, 2008

MyKad @ Jabatan Pendaftaran Negara - Shah Alam


Today, we went to JPN Shah Alam. Hanis is due to apply for her MyKad. Jabatan Pendaftaran Negara (Selangor) is located at Aras 7, Plaza Masalam, No.2, Jalan Tengku Ampuan Zabedah E9/E Seksyen 9, 40100 Shah Alam.
.
It took less than an hour for us to complete the MyKad application process. Easy.

.
1) Pi Kaunter Angka Giliran - ambik nombor & ambik borang (actually, you may download MyKad form here) . Ucap selamat kat Pn Rusni Ismail (ramah & mesra 1). Pi duduk.
.
2) Tunggu nombor untuk dipanggil, in the meantime, pls make sure the supporting docs. & copies available i.e birth cert. and parents' i/c. Check also the details - jangan salah jantina anak, agama, bangsa etc.
.
3) Nombor naik. Ke kaunter proses borang & berbual sikit-sikit dengan pegawai bertugas Pn. Afizan Md Dahan (ramah & mesra 2), ambik fingerprint (7x) Hanis dan ambik fingerprint bapa (1x je). Ada resit JPN akan diberi. Double check lagi, jangan salah nama, alamat, tarikh lahir etc.
.
4) Pi Kaunter 18, senyum dan ambik gambo. Puan (forgot her name) (lagi ramah & mesra dari 1 & 2). Kita namakan Puan Amat Ramah Mesra (PARM) .
.
.
PARM: Maafkan saya, maaf ye, lambat sikit. (she noticed we waited more than 3 minutes) .

Bapa Hanis: Tak apa. Pi minum ke? (serkap jarang)

PARM: Tak, saya pergi ke toilet sekejap. Saya kerja seorang je ni (?), yang sebelah ni (Kaunter 17) isteri dia bersalin, dapat cuti 5 hari (yahoo!!)....

Bapa Hanis: Oo tak pe. Memang sejuk aircond sini (tak tau nak cakap apa...lagipun kat luaq memang hujan lebat)

(PARM bagi instruction dengan baik kepada anak saya, untuk ambil fingerprint & gambar)
..
..
..
PARM: OK Encik dah siap

Bapa Hanis: Tak de apa-apa lagi?

PARM: Ya, tak de. Semua OK. Semua ni akan siap dalam sebulan, Encik boleh datang semula sebulan lepas ni untuk ambil MyKad.

..

..

Baguslah JPN Shah Alam. Kekalkan amalan Piagam Peribadi (setiap orang ada satu..) yang ditampal.

2 comments:

the deint said...

wau.....budi bahasa budaya kita..
haha....my policy is that kita mudahkan urusan orang lain and hope that Allah akan mudahkaan urusan kita! =D

tajudin said...

ye betul, setuju.

kita baik budi bahasa tak rugi pun, bahkan orang tambah suka lagi.

amalan yang elok dipraktikkan.