Friday, January 9, 2009

MARKISA

MARKISA - macam nama awek kan...?
.
Pernah tengok/makan pokok/buah MARKISA? Pokoknya menjalar macam pokok anggur, boleh berbuah selepas 6-9 bulan. Belum ada projek ladang MARKISA secara komersil diusahakan di Malaysia (setahu saya). Buah MARKISA bulat -- lebih kurang macam epal. Rasa/bau buahnya sedap/wangi/harum dan boleh berbuah sepanjang tahun. Buahnya boleh dimakan terus, masak, buat jus -- ikut mudah la...
.
Serupa macam nak tanam anggur/grape, maka kalau nak bela girlfriend baru bernama MARKISA di rumah anda, make sure anda ada pergola (sebaik-baiknya) & then, hubungi saya.


4 comments:

m.zihanul said...

salam bro...

nk tanya skit...
saya baru nk try tanam pokok markisa ni. boleh x bagi lebih info skit.. tanah ada, modal leh cari.. cuma nk info skit..

m.zihanul@gmail.com

tajudin said...

waalaikummusalam m.zihanul.

info apa tu ye, rasanya saya dah coretkan dalam post ini.

sila email saya di tajudinms@gmail.com. terimakasih.

hery said...

saya bercadang untuk mengusahakan pokok markisa. dan bapak sedara saya ader sbidang tanah yg luas jugak la..so sy berpendapat untuk membuat projek ni.. bleh bgtau saya bler agaknya tarikh kursus yang akan datang? dan ader x info untuk cara2 menjaga pokok markisa dan juga kos nya.. thanks!

chronoz_30@yahoo.com.my

Erieq said...

markisa kuning ada tak???