Saturday, November 22, 2008

harga CILI dah mulai mendongak


Harga ladang CILI besar tengah mendongak naik. Kalau di Perak & Penang harganya dalam RM10 sekilo. Saper tengah tanam cili time ni, senyumlah korang ye... tapi naik harga pasal dah masuk musim hujan... hati hati sikit...penyakit pun banyak & buah pun tak tahan dengan hujan. So, yang best time ni ialah orang yang tanam CILI secara fertigasi (lengkap bersistem & ada rumah kalis hujan). Kalau tanam cili padi...peh...lagi lumayan pak...
.
Kepada semua rakan-rakan/pengusaha seFERTIGASI - selamat maju jaya!!!
Kepada yang nak berjinak-jinak dalam fertigasi -- habaq la kat kami....

6 comments:

RHisham said...

aku ada tanam cili kat laman belakang rumah. macam2 jenis sayur ada. time ekons cenggini, baik tanam sayur, peluh pun kuar, sihat, senaman gak tu. hihihihi.

masalah dia, cili gugur sebelum masak. hangin aku. naper ek Bro Din?

tajudin said...

cili gugur sebelum mu masak lomak ke?

he he he.

cili gugur banyak sebab bro. selain daripada hujan (mu tanam open kan) antaranya kerana antraknos buah dan lalat buah. so racun-racun yang betul kena guna, benih yang terbaik mesti dipilih.

aaapit said...

dh lama duk dgq cikudin buat projek tanam mcm2 nih..bila laa nak p tgk projek cikudin nih..

tajudin said...

anytime, mai rumah pun ok, tunjuk 50 polibeg dulu...lepak-lepak

RHisham said...

jgn tengok jer Pit.
Ciloq ilmu tu sekali.

tajudin said...

jangan cilok, kena bagi duit skit pengeras...