Monday, October 13, 2008

Saat-saat Kelahiran (Menjenguk Alam Dunia)

(Hanis, Hanif & Hanaa)

Tengok camana jerih payah seorang ibu lahirkan anak, saat-saat bayi dilahirkan ke dunia. Bayangkan macamana Mama lahirkan kakak, Hanif, Hanaa & Hanan? So, tolong le dengar cakap Mama ok. Hormat & sayang Mama. Utamakan kasih sayang pada Mama lebih daripada kawan-kawan. Kalau Mama panggil, cepat-cepat jawab dan terus pi kat Mama, jangan asyik berbual dengan TV je...
.
Apa Mama suruh, terus buat..












Teringat Hanaa kata -- saya takut nak kawin la...saya takut mengandung.
Hanis pernah explain kat adik-adiknya -- kita semua lahir keluar lalu pusat Mama...
Hanif tanya -- saya lupalah Abah ada azan kat telinga saya ke? Masa Abah azan kat telinga tu, kuat ke? saya tak berapa dengar..
.
.

(Semua gambar/Artikel lanjut di blog YB Dr. Halimah Ali, Exco Kerajaan Negeri Selangor, klik SINI.)

(Untuk artikel proses kejadian manusia -- sila klik SINI)

.

14 comments:

RHisham said...

>nice Din!!! Aku betul2 terpegun and pengalaman mcm yang bro papar aku pernah lalui. Belum sampai 2 bulan lagi pengalaman tu. Masih segar dalam ingatan.
>>Nasihat tu bukan setakat utk anak2 kiter jer. Kiter sendiri pun mesti taat ibu dan bapa.
>>>Mengapa baby nangis tatkala lahir ke dunia?

tajudin said...

> he he orng baru jadi bapa, ye tak? anak berapa kilo? jejak 4 kg ke?

>> ye betul, jangan kata kita tak pernah tengking-tengking orang tua, maka orang tua takkan kecik hati kat kita...

>>> yang ini, den tak dapek nak jawab, kena gi tanya Dr. sendiri.

RHisham said...

>mase lahir berat tak cecah 4kg, 'bout 3.28kg. dah cukup besar dah tu. mama dia masuk wad kul 7.00am. kul 7.09pm baru dia nak kuar. around 12 hrs sakit. kecian aku nengok.
>>aku dah tanya, explanation tak memuaskan hati aku. ader ker Dr. cakap sebab udara masuk melalui idung buat 1st time.

tajudin said...

> mu gi ganti tempat dia...

>> try tanya Dr. Hamid Arshad.

& kalau ada Dr. yang boleh bagi pandangan, silakan...

aaapit said...

Menarik..doa2kan hamba dpt melalui pengalaman sedemikian rupa..

tajudin said...

tuan hamba janganlah pengsan tengok darah kat labour room ye...buat malu kaum adam je...

RHisham said...

jgn dok tgk tempat jalan baby kluar dah ler. dok kat kepala wife.
klu pengsan, nnt DR plak susah nak slmtkan husband. hahahahha

Ujie said...

anak cape ni??

yensetapak said...

itu yg kita kena kursus pra perkahwinan, siapkan diri jadi suami isteri yg cemerlang.

bagus gmbar2 ni, baru orang tersedar skit.

tajudin said...

> boleh, nak duduk kat tempat keluar bayi pun boleh jugak, doktor tu boleh bagi satu dua tips.

>> anak cape lagi...anak orang le kak ujie..

>>> yen, kursus kahwin mana ada cerita bab ini...mu bior betul...(tapi tak tau la kot kalau silibus baru ada cerita bab ni...)

RHisham said...

>pihak berkenaan yg buat silibus kena ubah silibus. agak - agak kena tambah bab ni ker dlm kursus pra perkahwinan?

tajudin said...

sham, mu tolong lah tokok tambh silibus esp. bab yang kritikal ni....

RHisham said...

>kawe nak tambah? let the specialist do their job. nnt kang government servant especially yang keje ngan Jabatan Agama Islam lagi lah dok melepak coz keje diorang kawe dah amik alih.

tajudin said...

ye tak ye jugak