Sunday, October 19, 2008

Sambutan Aidilfitri Warga SIMDE

Semalam 18 Oktober 2008 / 18 Syawal 1429 - Warga SIMDE -- pentadbir sekolah, guru-guru, staff, ibubapa dan para pelajar bersama-sama meraikan Sambutan Aidilfitri - bertempat di Dewan SIMDE & Dataran SIMDE. Majlis diserikan dengan Tazkirah Aidilfitri dan persembahan Nasyid Raya....dan.... jamuan raya....

Persiapan awal oleh sukarelawan ibubapa & guru.



Scoop persiapan Coral Speaking murid Tahun 6 bergambar bersama Teacher Noorisah untuk Hari Ihtifal SIMDE, November nanti.

Hensem & kacak gitu....Majlis Sambutan Aidilfitri dimeriahkan dengan anak-anak yang mengenakan pakaian Baju Melayu lengkap (baru macam pi Marhaban..)
Parent paling jauh yang pulang bercuti dan datang bersama memeriahkan Majlis -- En. Norisham (baju gelap) dari Tehran, Iran bertukar-tukar data sulit dengan En. Haris (nak borong karpet ke...?)
Puan Sita Dini (baju biru - Ketua Biro IT/Komunikasi PIBG) bersama Puan Salina (Ketua Biro Pendidikan PIBG)
Cikgu Nor Shafeni (berbaju emas!) bergambar dengan murid Tahun 5
Hanis & friends - Murid Tahun 6
Warga SIMDE --- makan time....

Sup lembu+daging+gearbox sumbangan parent Puan Raden Hartini (HS Nada) - terimakasih daun keladi Puan...

Persidangan Meja Bulat oleh CEO SIMDE bersama En. Zaki dan Tuan Syed (baju coklat - NYDP PIBG)
Sebahagian Persembahan Nasyid Raya oleh murid SIMDE
Muffin yang masih segar dan panas lagi -- baru keluar oven -- my favourite (tq)..
Antara makanan yang disumbang oleh semua warga SIMDE (terimakasih)

eloklah kita berpesan-pesan (terutama untuk saya/isteri) dan sesiapa yang ingin mengambil/mengamalkan pesanan:
.
a. ibubapa perlu berbuat baik dengan semua guru yang mengajar anak-anak mereka -- maksud berbuat baik termasuklah kenal mengenal guru dan bertegur sapa, bertanya khabar guru dan bertanya khabar tentang anak (pembelajaran dan perangai depa di sekolah). jika kita baik dengan guru, guru akan lebih ikhlas dan bertanggungjawab mendidik dan mengawal anak-anak kita. (tanamkan dalam diri anak kita sifat sayangi guru mereka, bukan sebaliknya) .
.
b. program ibubapa/sekolah seperti ini dapat memupuk semangat ke arah itu. kalau tak dapat/boleh hadir, boleh jumpa terus guru-guru di masa yang sesuai ataupun kalau tak boleh juga, buatlah phone call.
.
c. jangan terlalu memewahkan anak-anak kita (walaupun ibubapanya memang mewah) -- tapi lebihkanlah kepada mendidik akhlak & mengasuh anak.
.
jangan sampai terlepas pandang. bersama-samalah kita semua memperbaikinya.




5 comments:

amy said...

memang sedap sup gearbox, power tu.

tajudin said...

agak-agak berapa harga semangkuk???

Zaky Zakaria said...

Setiap kali ada gambo, gambo blogger yg tak ada... Kena improve ni.

tajudin said...

he he he, blogger punya dig camera pesen lama, tak advance langsung, orang takut nak pegang.. so den terpakso la ambik gambo orang je...

ok la tu...

tajudin said...

sori, sebenaqnya gambo blogger ada kat postings terdahulu, banyak... pi tengok semula...